Poporodní blues

Poporodní blues je krátké období,které začíná hodiny až dny po porodu a trvá zhruba 10 dnů.  Odborná literatura uvádí, že se tento stav po porodu objevuje u 26 - 85% žen. Je tedy tak častý, že se dokonce někdy považuje za zcela normální reakci na porod.

Maminka se může cítit přecitlivělá, náladová, smutná,  plačtivá, izolovaná, unavená, neklidná, v napětí, úzkostná. Při celkovém shrnutí můžeme říct, že na sobě maminka pozná, že není ve své kůži.

Nejčastější příčinou vzniku se uvádí hormonální změny po porodu.  Mezi další faktory řadíme první porod, manželský nesoulad, úzkosti či deprese v předchozí anamnéze, nízké sebevědomí v roli matky, separace matky a dítěte v poporodním období, finanční nejistota.

Jak se vyrovnat s tímto stavem?

Dostatečně odpočivejte, poproste rodinu a přátele o pomoc, myslete na to, že tento stav je pouze přechodný. Udržujte kontakt s ostatními maminkami, využijte péče komunitní porodní asistentky a komunikujte o svých pocitech.

Poporodní blues zpravidla po 1-2 týdnech odezní a na mamince nezanechá žádné následky. Proto se není třeba nijak obávat. Je ovšem potřeba tento stav sledovat, aby se jeho stavy neprohlubovaly nebo netrvaly delší dobu. V takovém případě může přerůst v poporodní depresi.