Zavinování dělohy po porodu

V průběhu těhotenství se děloha zvětší  ze 60–80 g na přibližně 1 kilogram. Bezprostředně po porodu se začíná vracet do svého původního stavu před otěhotněním (zavinuje se). 

Po porodu, po odloučení placenty, dochází v těle rodičky k hormonálním změnám, které zmenšení dělohy podporují (zmenšují se svalové buňky, smršťují se svalová vlákna). Proces zavinování dělohy může být provázen bolestmi podobným kontrakcím. Intenzivnější bolest můžou maminky pociťovat v průběhu kojení. Do krve se vyplavuje hormon oxytocin, který vyvolává stahy svalových vláken. Více bolestivě vnímají zavinování dělohy ženy vícerodičky.

Na svou původní velikost a místo (do malé pánve) by se měla děloha vrátit do konce šestinedělí. Tento stav zkontroluje gynekolog při prohlídce po šestinedělí.

JAK POMOCI SE ZAVINOVÁNÍM DĚLOHY?

1. KOJENÍ

Mnoho maminek během kojení v prvních dnech po porodu pociťuje silné bolesti připomínající kontrakce. I když je to nepříjemné, bolesti jsou dobrým znamením, že se děloha zavinuje. Zavinování dělohy při kojení ovlivňuje hormon oxytocin, který se při stimulaci bradavek vylučuje do krve.

2. TLAČENÍ NA BŘICHO

Napomoci může přitlačování rukou na břicho. Ovšem mnohem lepší a přirozenější  je, když si budete na břicho pokládat své miminko. 

Pokud nejste po císařském řezu, netrápí vás bolavé bradavky či nemáte příliš nalitá prsa, můžete vyzkoušet i leh na břiše. Skvělým pomocníkem je v tomto případě polštář nebo smotaný ručník, který pod bříško vložíte. Opakujte několikrát denně od 10 min do 1 hodiny. Nejlépe po nakojení. Začít by se mělo nejdříve 24 hodin po vaginálním porodu.

Po císařském řezu se doporučuje začínat s leháním na břichu cca 4 dny po porodu.

3. BYLINKY

Se zavinováním dělohy  pomohou pomoci i bylinné čaje. Na svalstvo dělohy má dobrý vliv například kontryhel nebo malinové listy.

4. ČASTO „NA MALOU“

Velmi důležité je pravidelné močení. Aby se děloha mohla zavinout, potřebuje dostatek místa, což plný močový měchýř neumožňuje. Také i bolest při zavinování je menší, když na dělohu močový měchýř netlačí.

5. TEPLO

Pro maminku je dobré , aby byla v teple a neprochladla. Teplo pomáhá se zavinováním dělohy. Dokáže utlumit bolest. Vyzkoušejte nahřívací polštářek nebo zahřívací láhev, které na bříško přiložíte.

6. MASÁŽ DĚLOHY

Masáž dělohy k podpoře zavinování se provádí ideálně po teplé sprše. Do dlaní aplikujeme příjemným relaxační olej (např. s přídavkem jasmínového éterického oleje). Propletenými prsty je vhodné v oblasti fundu děložního (vrcholu dělohy) provádět ležaté osmičky či krouživě podporovat zavinování dělohy po směru hodinových ručiček.